Ekokymppi tehostaa jätepisteiden kameravalvontaa

04.04.2012

Kameravalvonta maaseudun jätemökeillä paljastaa väärinkäytökset entistä paremmin, kun Ekokymppi lisää henkilöresursseja ja kameroita valvontatyöhönsä. Aluekeräyspisteiden väärinkäyttöä ovat muun muassa väärien jätteiden tuominen ja roskaaminen. Lisäksi moni sellainen, joka ei maksa aluekeräysmaksua, kuljettaa sekajätteitään toisten maksamaan aluekeräyspisteeseen.

Aluekeräyspiste ei ole yleinen ilmaispalvelu, vaan sen sekajäteastiat on tarkoitettu aluekeräysmaksun maksaville asukkaille ja mökkiläisille. Aluekeräyspisteelle voidaan toimittaa vain asumisessa syntyvää jätettä pienerissä (pienerä vastaa yleensä keittiön kaapin roska-astiaan muutaman päivän aikana kertyvää jätemäärää). Paperinkeräysastiat on tarkoitettu kaikille. Aluekeräyspisteille ei myöskään saa viedä peräkärrylastillisia jätettä, vaan suuret erät pitää toimittaa lajitteluasemille. Esimerkiksi puutavaraa, metallia, lasia, kartonkia, muovia ja vaarallista jätettä saa kotitalouksista viedä maksutta lajitteluasemille.

Kameravalvonnan avulla kiinnitetään huomiota muun muassa jätemäärään ja laatuun. Mikäli jätemäärä on enemmän kuin kaksi jätesäkkiä, jätteen tuojalle lähetetään huomautus, josta selvitysajan jälkeen tarvittaessa lähetetään lajitteluasemien käyntimaksua vastaava lasku. Jos jätteen tuoja jättää pisteelle vaarallista jätettä tai vanhan sohvansa tai muuta suurikokoista roskaa, hänelle lähetetään asiasta huomautus ja jätetaksan mukainen aluekeräyspisteen väärinkäyttömaksu (123 euroa) .

Valvontatyössä seurataan myös sitä, onko jätteen tuoja aluekeräysasiakas. Ellei ole, Ekokymppi lähettää jätteen tuojalle huomautuksen, josta selvitysajan jälkeen tarvittaessa lähetetään lajitteluasemien käyntimaksua vastaava lasku. Myös aluekeräysasiakkaiden toimintaan puututaan, mikäli hän tuo pisteelle väärää jätettä tai enemmän kuin kaksi säkkiä sekajätettä yhdellä käyntikerralla. Käyntikertoja seurataan myös.

Lisätietoja antaa Esa Kumpulainen, käyttöpäällikkö, puh. 044 710 0059