Energiajätteen keräys alkaa keväällä Vaalassa

15.02.2011

Suuri osa kotien jätteestä on energiajätettä eli palavaa jätettä. Esimerkiksi elintarvikemuovit kuormittavat suotta kaatopaikkaa ja täyttävät sekajätepöntön nopeasti. Kaikki liikekiinteistötkään eivät lajittele energiajätettä, vaikka jätehuoltomääräykset siihen velvoittavat.

Vaalassa aletaan kevään aikana kerätä palavaa eli energiajätettä taloyhtiöistä ja kunnan kiinteistöistä, kuten muuallakin Kainuussa. Lajittelu säästää paitsi luontoa myös asukkaiden rahaa, sillä energiajäteastian tyhjentäminen maksaa vähemmän kuin sekajäteastian.

Jäteauton käyntiväliä voi pidentää ja säästää rahaa. Taloyhtiöissä säästöä voi kertyä jopa satoja euroja vuodessa.

Energiajätettä eli palavaa jätettä ovat lähes kaikki muovit, kuten ruokapakkaukset, muovipussit, pesuaine- ym. pullot ja kanisterit, styroxit, jätepuu, likaiset ja märät pahvit ja paperit sekä pienet määrät vaatetta.

Energiajäteastiaan ei laiteta kuitenkaan alumiinia sisältäviä pakkauksia, kuten kahvipusseja, sipsi- ja purkkapusseja, alumiinivuorattuja pahvitölkkejä eikä siteitä ja vaippoja. Energiajätteisiin ei laiteta myöskään pvc-muoveja, kuten letkuja, sadetakkeja, kerniä tai cd-levyjä ja niiden koteloita.

Lajittelu ei vaadi keittiöremonttia

Muovipakkaukset kannattaa sulloa sisäkkäin jo kotona, sillä ilman kuljettamisesta ei kannata maksaa. Esimerkiksi mehukanisteriin mahtuu iso määrä muovipusseja, kelmuja ja muovikääreitä. Uutta roskasankoa tiskikaappiin ei välttämättä tarvita, vaan energiajätteen voi lajitella tiskipöydällä tai alakaapissa olevaan muoviastiaan.

Sama käytäntö pätee myös ekopisteelle vietäville kartongeille ja metalleille, eli tiskipöydälle tai alakaappiin peltipurkkiin säilyketölkit, pullonkorkit ja rautalangan pätkät, tyhjään maitotölkkiin litistetyt nestekartongit, myös alumiinisisustaiset.

Alumiinivuoratut nestekartongit kelpaavat kartonkikeräykseen, mutta palavaan jätteeseen niitä ei pidä laittaa.

Käytännössä taloyhtiöt voivat muuttaa osan nykyisistä sekajäteastioistaan energiajäteastioiksi. Energiajäteastiaksi kannattaa valita suuri säiliö.

Vaalan energiajäte viedään Kajaanin Majasaareen, jossa Eko-Kymppi murskauttaa sen kierrätyspolttoaineeksi. Energiajätettä kerätään myös Oulun seudulla, joten käytäntö pysynee samana, vaikka Vaala suuntautuisikin jatkossa enemmän Ouluun.