Jätevisa ja jätteen vähentämisen viikko

20.11.2010

Uusi jätevisa lisää jätetietoutta hauskalla tavalla: www.kuntavisa.fi/jate

Mitä tiedät jätteenkäsittelystä? Onko englantilainen hedelmäkakku ongelmajätettä? Jätevisa panee miettimään jätekysymyksiä hauskalla tavalla.

Uudella Jätevisalla pelaaja voi mitata jätetietonsa määrää ja oppia uusia asioita jätteenkäsittelystä ja jätteen synnyn ehkäisemisestä. Sadat aiheeseen liittyvät kysymykset suomeksi ja ruotsiksi on laadittu yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa ja niiden sisältämä jäte- ja ympäristötiedon määrä on merkittävä. Juuri julkaistu Jätevisa löytyy Jätelaitosyhditys ry:n sekä useimpien kunnallisten jätelaitosten ja -yhtiöiden sivustoilta.

- Jäte- ja kierrätysasiat puhuttavat ja askarruttavat ihmisiä. Tietoa ja infoa tarvitaan jatkuvasti, jotta osaamme toimia puhtaamman ja ekologisemman maailman puolesta.  Jätevisan tarkoitus on nimenomaan lisätä tietoa jäte- ja kierrätysasioista hauskalla ja innostavalla tavalla, painottaa Netvisa Oy:n toimitusjohtaja Ari-Pekka Jokitalo.

- Jätteen synnyn ehkäisy on ensisijaista, kun mietimme jätteitä laajasti. Tarvitsenko todella sen kaiken uuden sälän, mitä haikailen? Paras jäte on syntymätön jäte, toteaa Jätelaitosyhdistyksen tiedottaja Marko Laakkonen.

Jätevisa on myös yksi hanke Euroopan jätteen vähentämisen viikolla. Viikon aikana 22.-28.11.2010 järjestetään yli 3 000 tapahtumaa ja tempausta eri maissa.

JLY - Jätelaitosyhdistys ry edustaa julkista jätehuoltoa - kuntien 35 jätelaitosta ja jätehuoltoyhtiötä. Jätelaitosyhdistys toimii yhdyssiteenä jäsentensä kesken, kehittää jätelaitosalaa ja turvaa julkisen jätehuollon toimintaedellytyksiä. Se toimii yhdessä alan kotimaisten viranomaisten kanssa ja osallistuu yhteistyöhön myös kansainvälisissä järjestöissä.

Pelin toteuttaa kehittäviin internet-peleihin ja tietovisoihin erikoistunut Netvisa Oy. Netvisa Oy ylläpitää ja kehittää nettipohjaisia palveluita, joiden ideana on tuoda yritykset ja ihmiset samaan paikkaan erilaisten pelien, kilpailujen ja palkintojen avulla.

Lisätietoa: Netvisa Oy:n toimitusjohtaja Ari-Pekka Jokitalo, ap.jokitalo@netvisa.fi, 044 755 5557, Marko Laakkonen, Jätelaitosyhdistys ry, marko.laakkonen@jly.fi, 050 370 0116

Jätteen vähentämisen viikko ensimmäistä kertaa Suomessa

Eri puolilla Suomea järjestetään jätteen synnyn ehkäisyyn liittyviä tapahtumia ja tempauksia 20.-28.11.2010. Tapahtumat ovat osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa, jossa suomalaiset hankkeet ovat ensimmäistä kertaa mukana.

Viikon tarkoitus on kiinnittää huomiota jätteen vähentämiseen. Tapahtumat antavat vinkkejä, kuinka välttää jätteen syntymistä, pidentää tuotteen käyttöikää ja kuinka tehdä kestäviä valintoja ostoksilla. Tavoitteena on, että syntyvän jätteen määrä kääntyisi laskuun.

Suomen tapahtumien koordinoijina toimivat yhteistyössä JLY Jätelaitosyhdistys ry ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy. Tapahtumia on yli 40. Kaiken kaikkiaan eri maissa viikkoon on ilmoitettu yli 3 000 tapahtumaa.

Tapahtumia Suomessa:

Roskisnalle valistaa 
Roskisnallen Ideapaja ry

Roskisnalle on roskikseen hylätty nallekarhu, joka ei voi ymmärtää, miksi ja miten hän on päätynyt jätteiden sekaan. Roskisnallen rooliasussa esiintyy Birgitta Wolf. Nalle kiertää pienen kaverinsa kanssa  mm. kouluissa ja ostoskeskuksissa. Heidät voi tavat mm. Vantaan Jumbossa tai matkustamassa bussilla Helsingissä ja Vantaalla. Nalle kannustaa kierrätykseen, jätteiden vähentämiseen ja kulutustapojen pohdintaan. Roskisnallen koko viikon ohjelmisto www.roskisnalle.com. 

Hukkapätkä-videokilpailu 
Ekokumppanit Oy ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy

YouTubessa pyörivä "Hukkapätkä"-videokilpailu avataan 22. marraskuuta.  Ideana on kuvata itse kamerakännyköillä ja vastaavilla Hukkapätkälle onnellinen ja jätteetön loppu. Elokuvan alku löytyy YouTubesta ja Ekokumppaneiden verkkosivulta. Teema on jätteen vähentäminen. Tarkemmat ohjeet ja osallistuminen www.ekokumppanit.fi/hukka.

Facebookissa voit olla Jässikkä
Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Ekokumppanit Oy

Ole Jässikkä eli Jätteen Synnyn Ehkäisijä ja fanita Facebook-sivua Syön mitä otan. Voit myös itse kirjoittaa omia vinkkejäsi seinälle sekä lähettää kuviasi albumiin.

Lisäksi tapahtumina on esimerkiksi nettivisa, tavaranvaihtoa, kauppakassien ompelua.

Kaikki tapahtumat ja kalenteri: www.pirkanmaan-jatehuolto.fi/ewwr
Video: www.ewwr.eu/node/603 
Viikko Euroopassa: www.ewwr.eu

Lisätietoa: Paula Pokkinen, Pirkanmaan Jätehuolto, paulapokkinen@pirkanmaan-jatehuolto.fi 050 310 47 77, Marko Laakkonen, Jätelaitosyhdistys ry, marko.laakkonen@jly.fi, 050 370 0116 (22.11. alkaen) Harri Helin, Ekokumppanit Oy, harri.helin@tampere.fi, 040 801 67 86 (tapahtumat)

Jätteen vähentämisen viikko:  www.pirkanmaan-jatehuolto.fi/ewwr
www.jly.fi
www.netvisa.fi