Jätehuolto poikkeusoloissa

Varmistamme välttämättömien jätehuoltopalvelujen sujuvuuden myös poikkeustilanteessa. Seuraamme koronavirusepidemian etenemistä ja päivitämme tarvittaessa valmiussuunnitelmaamme ja ohjeistustamme tälle sivulle.

ASIAKASPALVELUMME toimii 

- sähköpostitse: laskutus@ekokymppi.fi
- puhelimitse: vaihde 08 636 611 arkisin kello 9 - 15 ja laskutusasiat 08 636 616 arkisin kello 9 - 17
- nettisivujemme chat-kanavalla, arkisin kello 9 - 20

Myös henkilökohtaiset puhelinnumerot toimivat normaalisti.

lajitteluasemat ja jätekeskus

palvelevat normaalisti, mutta pyydämme välttämään siellä asiointia. Jos asiointi on välttämätöntä, huolehdi hygieniaturvallisuudesta ja riittävästä etäisyydestä henkilökuntaan ja muihin asiakkaisiin. Lajitteluasemalla otetaan vastaan enintään kaksi asiakasta/autoa kerrallaan.

Ympäristökasvatus ja jäteneuvonta

Keväälle ja kesälle sovitut tilaisuudet ja tapahtumat on peruttu. Ekokympin ympäristökasvatusmateriaalit ovat kaikkien käytettävissä. Koulujen ja aikuisväestön käyttöön soveltuu hyvin myös uusi nettipelimme jätevisa.  

Teemme jätehuollon neuvontaa lähes päivittäin sosiaalisen median kanavillamme:
- Facebook: Ekokymppi jäteneuvonta
- Instagram: ekokymppi
- YouTube: Kurre Kainuulainen
Kannattaa tutustua myös Eko-loki -blogiimme!

Ohjeistus asukkaille

 • Lajittele nenäliinat ja lautasliinat sekajätteisiin, ei biojätteisiin.
 • Sairastuneiden jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään sekajäteastiaan. Sairastuneiden roskakorit pitää tyhjentää päivittäin.
 • Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä sekajäteastiaan.
 • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
 • Sekajätettä syntyy vähemmän, kun pakkausmateriaalit lajitellaan tehokkaasti ja pakataan tiiviisti. Jätteitä ei pidä jättää miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
 • Säilytä lääkejätteet toistaiseksi kotona.

ohjeistus jäteasematyöntekijöille, urakoitsijoille ja jäteautonkuljettajille

 • Käsihygienia on jäteasemanhoitajille ja jätteenkuljettajille tärkeätä. Pese kädet aina töihin tultuasi, ennen ruokailua, tupakointia, nuuskaamista ja poistuessasi työtehtävistäsi. Jos pesumahdollisuutta ei ole, on pidettävä käsidesi saatavilla. Jäteautoihin on syytä varata alkoholipitoisia kertakäyttöpyyhkeitä, joilla voi puhdistaa mm. rattia, kosketusnäyttöjä tai muita kuljettamon pintoja.
 • Käsien pesemisessä on syytä noudattaa THL:n ja WHO:n ohjeita: https://aineistopankki.thl.fi/l/28Kmmw89m2Hn 
  https://www.who.int/gpsc/5may/How_To_HandWash_Poster.pdf 
 • Suojakäsineitä on syytä käyttää työssä, mutta etenkin jäteastian pesujen yhteydessä.
 • Mahdollisimman paksut ja pitkävartiset sekä kertakäyttöiset suojakäsineet ovat parhaimmat. Jos mahdollista, käytä kertakäyttöisiä käsineitä. Mikäli käytössä on ”kestokäsineet”, on ne puhdistettava likaisen työtehtävän jälkeen vähintään desinfiointiaineella. Päivän päätteeksi kestokäsineet on pestävä hyvin ja jätettävä kuivumaan ennen seuraavaa käyttökertaa.
 • Jäteastian pesujen yhteydessä on ehdottoman tärkeätä käyttää myös kevythengityssuojaimia (esim. FFP2 tai FFP3), jos sellaisia on saatavilla. Koronavirusepidemian aikaan jäteastioiden pesuja tulee välttää!
 • Jätevoimaloissa jäteautoja tyhjentävien kuljettajien tulee välttää, mikäli mahdollista, avoimen jätebunkkerin läheisyydessä työskentelyä erityisesti silloin, kun murskain on toiminnassa. Jos purkutapahtuma on pitkä (esim. yli 5 minuuttia), niin hengityksensuojaimen käyttö on suositeltavaa.
 • Jäteauton lastin tyhjentämisen ja purkualueen puhdistamisen jälkeen jäteauton kuljettajan olisi pestävä kätensä ennen kuin palaa takaisin autoonsa

PÄIVITYKSET

Ympäristöministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön ohje 19.3.2020:
Jätehuollon varautuminen koronaviruksen aiheuttamassa tautiepidemiassa (pdf)

Itäsuomalaisten jätelaitosten yhteinen tiedote 27.3.2020:
Vältä asiointia lajittelu- ja jäteasemilla